Skål för lokalt bryggeri på Furunäset i Piteå

Den har stått orörd under årtionden men snart blir det full aktivitet i den gamla rotfruktskällaren på Furunäset. Jörgen och Jeanette Bergstedt tar sin hobby till nästa nivå och startar bryggeri för tillverkning av lokalproducerat handbryggt färsköl:
­ – Öl är så mycket mer än en stor stark. Vi vill sprida en ölkultur som handlar om smakupplevelser i stället för mängd, säger Jörgen Bergstedt.

Paret är hembryggare sedan några år och aktiva i Svenska Hembryggarföreningen. Tillsammans har de experimenterat och framställt öl för eget bruk och Jörgen har även ett SM-silver i den ädla konsten. Samtidigt har det vuxit en tanke om att starta ett kommersiellt bryggeri i Piteå. Idag finns det många lokala bryggerier i södra Sverige men ännu inte så många norrut. Men nu blir Pite Bryggeri AB verklighet.
– Många har upptäckt det fantastiska med smakrik färsköl. En ny ölkultur är på väg att spridas. Det gör det möjligt att starta lokala mindre bryggerier även här uppe, säger Jeanette Bergstedt.

De satsar inte på någon storskalig produktion– till att börja med är siktet inställt på en årsproduktion på omkring 30 000 flaskor.
– Vi är ett mikrobryggeri och kommer att göra alla steg för hand med traditionella metoder, säger Jörgen Bergstedt som betonar att det handlar om genuint hantverk.

Målsättningen är att ha många öltyper i sortimentet, både traditionella sorter och nya mer innovativa. Marknaden kommer i första hand att vara kvalitetsrestauranger och pubar i Piteå med omnejd.
– Öl är en fantastisk dryck i kombination med mat. Eftersom det finns så många sorter med många olika smaker finns det alltid en öltyp som matchar, precis som med vin.

Fantastiska lokaler i unik miljö

Ett viktigt steg har varit att hitta en lämplig lokal och när Piteå Näringsfastigheter erbjöd den gamla  rotfruktskällaren på Furunäset föll bitarna på plats:
– Rotfruktskällaren känns helt rätt. Det är en fantastiskt lokal i fin miljö med intressant historik. Vi vill behålla den känslan, säger Jeanette Bergstedt.

Den rustika stenkällaren från 1902 har stått orörd i många år. Under hösten och vintern ska den renoveras och anpassas för verksamheten. Bryggeriet kommer att nyttja halva källaren och i den andra delen bygger Piteå Näringsfastigheter en möteslokal som kommer att kunna användas för exempelvis sammankomster eller utställningar.

Just nu pågår upphandling av utrustning till bryggeriet, parallellt med ständiga provbryggningar för att trimma in processen. Första leveransen från Pite Bryggeri AB beräknas till våren 2015.
– Vi hoppas att bryggeriet blir en attraktion för området och för hela Piteå, en slags ölvärldens vingård, säger Jeanette Bergstedt.

http://pitebryggeri.se

Pite Bryggeri 3