Viltpoolen ständigt på jakt efter nya produkter

På Öhns industriområde i Öjebyn finns Viltpoolen, ett grossistföretag i en expansiv bransch som helt styrs av tillgång och efterfrågan.
– Att handla med vilt är litegrann att likna vid aktiehandel, säger vd Karin Hansén.

Viltpoolen är ett genuint familjeföretag som bildades för snart trettio år sedan av Roger Hansén. Idag ägs och drivs företaget av döttrarna Karin och Sigrid Hansén. De har varit hyresgäster hos Piteå Näringsfastigheter sedan 2002, när verksamheten flyttades från Luleå till lokalerna i Öjebyn.
– Det har alltid fungerat bra och utan krångel. Vi har en smidig relation med PNF, säger Karin Hansén.

Råvaror från när och fjärran

Viltpoolen är i första hand grossist för viltkött i alla möjliga former. Totalt finns mellan 300–400 olika artiklar i frysarna. Svensk ren, älg, rådjur och vildsvin står för ungefär hälften av omsättningen. Många artiklar importeras, från världens alla hörn. En stor produkt är till exempel hjortkött från Nya Zeeland men i frysarna ligger även mer ovanliga artiklar som bisonoxe, krokodil och pytonorm. Dessutom finns ett mindre lager med fisk, bär, löjrom och andra delikatesser.
Karin avslöjar att nästa stora grej är odlade insekter och larver– en växande trend globalt och det som bedöms bli framtidens proteinkälla.
– Det är inget som vi säljer ännu men vi har tagit hem lite prover och jag har ansökt om att få börja sälja. Det gäller att hänga med hela tiden och titta framåt.

Viltpoolen har lokaler på Öhns industriområde i Öjebyn.

Känslig marknad

Hon förklarar att de måste ha en bredd med många ben att stå på, då tillgången på viltkött varierar.
– Branschen styrs helt efter tillgång och efterfrågan och följer inga index. Vi måste köpa när det finns och om det är ett dåligt år måste vi hitta något annat. Konkurrensen om råvaran är hård, inte minst från kineser och amerikaner med stora plånböcker.
Kunderna är butiker och restauranger i Sverige, Norden och Europa. Ungefär 20 procent går på export. De har t.ex. många kunder vid norska gränsen.
Karin säger att de ständigt måste hålla sig uppdaterade om vad kunderna behöver och efterfrågar.
– Restauranger kan ha önskemål om någon ny udda råvara eller önska att produkterna förpackas på ett speciellt sätt för att de ska kunna jobba rationellt i köken. Det går inte att sitta på sin lilla kammare och tänka ut vad kunderna borde vilja ha, vi måste ut och ta reda på vad de verkligen vill ha.

Egna produkter  

Totalt är de nio anställda, fördelat på ekonomi och försäljning samt lager och produktion. Fyra personer jobbar med tillverkning av ren-, älg- och hjortskav– totalt ca 200–300 ton per år. De samarbetar även med ett antal legoproducenter över länet, enskilda mindre producenter som tillverkar unika produkter utifrån Viltpoolens råvaror.
Karin Hansén har jobbat i företaget i 25 år och tog för ungefär tio år sedan över VD-posten. Hon trivs med sitt jobb, som bland annat handlar om att hitta bra leverantörer.
– Det är aldrig samma sak från dag till dag eller från år till år. Jag får resa ganska mycket och träffa folk över hela världen. Det är en extremt spännande och rolig bransch.

Se bilderna i bildspelet automatiskt eller genom att trycka på prickarna längst upp till höger. 

  • VD Karin Hansén är nöjd med lokalerna.

  • Mellan 300-400 olika artiklarna ligger på hyllorna i fryslagret.

  • Framtidens proteinkälla är redan på gång hos Viltpoolen...