Furubackens dagverksamhet trivs i nya lokaler på Furunäset

Skrivet den 10 juni 2016

Kullens och Oasens dagverksamheter har under våren flyttat in i Borgen på Furunäset och går nu under det nya namnet Furubackens dagverksamhet.
– De nya lokalerna är ett riktigt lyft, säger handledaren Carola Lind.

Furubacken är en av kommunens dagverksamheter för vuxna med olika funktionsnedsättningar. För närvarande är 27 personer inskrivna. De kommer från olika gruppboenden och har  tidigare tillhört Kullens dagverksamhet, som tidigare fanns i en lägenhet i Öjebyn, eller Oasen som har haft hemvist i en lokal på Rondellens industriområde. I samband med flytten har avdelningarna bytt namn till Kristallen och Topasen, som båda tillhör Furubackens dagverksamhet.

Lyft med enskilda arbetsrum
De nygamla avdelningarna ligger alldeles intill varandra på våning ett i Borgen på Furunäset. Längs den långa korridoren finns många enskilda arbetsrum i varierande storlekar, som tidigare har fungerat som kontor och konferensutrymmen. Köket är nytt men i övrigt har den nya verksamheten bara krävt mindre ombyggnationer och ommålning. Den stora matsalen med stora fönster mot Borggården är uppskattad och kommer att användas av både Kristallen och Topasen.
– Det här kommer att bli riktigt bra, speciellt till hösten när vi har landat och kommit igång ordentligt, säger Carola Lind.

Dagverksamheten 3

Mikael Järlefors och Susanne Stenberg tillhör avdelningen Kristallen. De trivs riktigt bra på sin nya arbetsplats.

Härlig stämning
Målet med kommunens dagverksamheter är att bidra till ett gott liv och en meningsfull vardag. Varje arbetsdag börjar med en gemensam samling. Sedan följer var och en sitt individanpassade schema. Det finns möjlighet att sy, snickra, slöjda, pyssla, jobba med färg och form, träna i gymmet, sjunga och spela musik eller läsa och lyssna på ljudböcker. Några jobbar även med legoarbeten som sortering, montering och paketering. Nästan varje dag blir det dessutom någon form av utevistelse och ibland åker man iväg på utflykter och evenemang. När vi hälsar på är det aktivitet i nästan alla rum. Det är högt i tak, med ett öppet och hjärtligt arbetsklimat där man gärna skojar och retas med varandra.
– Det här är världens bästa jobb. Varje dag kan man tänka tillbaka på något litet guldkorn eller något speciellt trevligt som har hänt, säger handledaren Ann-Helene Hedman.

Lyckosam flytt
Flytten till Furunäset har gått över förväntan även om det har inneburit mycket jobb för personalen. Inflyttningen började i mars och nu börjar verksamheten komma i ordning.
– Det är naturligtvis en stor omställning för alla att komma till ett nytt ställe och att två avdelningar mer eller mindre slås ihop men det har gått betydligt bättre än vi hade räknat med, säger Carola Lind.

(Se BILDSPEL automatiskt eller genom att trycka på prickarna i den övre delen av bilden:)

 • Carola Lind och Ann-Helene Hedman är handledare vid Furubackens dagverksamhet. De är helt överens om att de har världens bästa jobb.

 • Avdelningarna Kristallen och Topasen ligger längs samma korridor på första våningen i Borgen.

 • Susanne Stenberg har ett viktigt jobb. Hon tar tillvara på stearinet som blir kvar i förbrukade värmeljus. Det kan sedan användas till nya produkter. Aluminiumhållaren pressas ihop och lämnas för återvinning till ett lokalt företag.

 • Mikael Järlefors bor så nära Furubacken att han kan promenera till jobbet.

 • På Furubacken finns många små och stora rum för olika typer av aktiviteter.

 • Handledaren Carola Lind visar några fina alster.

 • I träningsrummet finns möjlighet att träna kondition och styrka.

 • Verksamheten kräver noggrann planering.

 • Till höger finns spel- och musikrummet – ett mycket populärt utrymme

 • Den ljusa och luftiga matsalen används av båda avdelningarna. Här kan man värma och äta sin medhavda matlåda.

 • Furubackens dagverksamhet finns i Borgen på Furunäset.