Ett annorlunda hotell i unik miljö

Furunäset Hotell & Konferens är ett litet familjärt hotell med stora möjligheter, beläget vid Piteälven i vacker omgivning.

Hotellet har rymliga rum med högt i tak och stora välvda fönster. Här vilar många anekdoter och berättelser från en tid när Furunäset hyste en helt annan typ av gäster, för inte allt för länge sedan.
– Framför allt gäster utifrån brukar tycka att det är spännande att höra berättas historien om Furunäset, säger Carina Holmqvist som har drivit hotellet sedan hösten 2009.

Allt på samma våning

Hotell- och konferensanläggningen kom till när Furunäset omvandlades från mentalsjukhus till företagsby under 1980-talet. Här finns 60 bäddar fördelat på 35 rum, två nyrenoverade konferenslokaler, en kongresssal med amfiesittning för 130 personer samt en matsal för 100 personer. Förra sommaren flyttades receptionen en trappa upp, till plan två. Då byggdes även en av sviterna och ett hotellrum om till nya konferensrum. Nu är hela verksamheten samlad på samma våning, vilket har flera fördelar.
– Det är gemytligare och vi kommer mycket närmare gästerna. Receptionen och baren har verkligen blivit själva hjärtat i hotellet.
– Vi är ett perfekt och exklusivt alternativ för övernattande konferenser på 35-60 personer som har önskemål om att konferera i enskildhet, säger Carina Holmqvist som menar att de har många återkommande stamgäster som uppskattar den familjära inramningen. Furunäset Hotell & Konferens erbjuder bland annat gratis parkering med motorvärmare, fri träning och bastu hos friskvårdsanläggningen Step In i huset bredvid, ett pentry som används flitigt av gäster och långliggare samt hundrum.

Carina Holmqvist har drivit Furunäset Hotell & Konferens sedan 2009.

Samverkar med andra på Furunäset
Sedan Carina Holmqvist tog över har konkurrensen ökat kraftigt, med nya hotell och flera andra boendealternativ i Piteå.
– Idag finns många fler bäddar och fler som erbjuder konferensmöjligheter. De flesta bokningarna sker via nätet och priserna styrs helt efter tillgång och efterfrågan.
För att klara utmaningarna har de anpassat verksamheten, t.ex. genom att ändra receptionens öppettider och incheckningsrutiner. Hotellet erbjuder en barmeny och serverar frukost och konferensfika i den anrika matsalen. En viktig samarbetspartner är Restaurang Doktorsvillan som ligger alldeles intill och serverar lunch och middag till konferenserna. För aktiviteter finns även nära samverkan med andra entreprenörer inom besöksnäringen på Furunäset.

Carina Holmqvist har jobbat inom hotell- och restaurangbranschen en stor del av sitt liv och hon uppskattar sitt jobb.
– Vi är ett litet hotell och ett tajt gäng som hjälps åt med allt i hotellet, från att ta emot gäster till att städa hotellrum. Visst kan det vara tufft ibland men då får man ställa sig i receptionen och prata med alla trevliga gäster.

Se bildspelet automatiskt eller genom att klicka på de vita prickarna längst upp till höger i bilderna:

 • Hotellet nås via byggnadens huvudentré och ligger på andra våningen i byggnaden.

 • Receptionen har flyttat en våning upp och nu är hela verksamheten samlad på samma plan.

 • Receptionen och hotellbaren ligger alldeles i anslutning till matsalen.

 • Matsalen har plats för 100 personer. Här serveras frukost och konferensfika.

 • Receptionen och baren har blivit navet i hotellet där gäster och personal möts under gemytliga former.

 • Hotellet har 35 rum med totalt 60 bäddar.

 • Rummen är betydligt rymligare än ett standardhotellrum.

 • Sviten.

 • Sviten har ett exklusivt badrum.

 • En stor svit har byggts om till en konferenslokal för ca 45 personer.

 • Amfiesalen var tidigare hospitalets kyrka och är idag en rymlig föreläsningssal för 130 personer.